JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Batteritillverkaren Alelion ska bygga en fabrik för litiumjonbatterier i Göteborg. Planen är att anläggningen ska vara klar under detta år och att företaget till en början behöver anställa ett 20-tal personer.

Alelion hävdar att fabriken som nu ska byggas blir Sveriges första storskaliga tillverkningsenhet av litiumjonbatterier för fordon, särskilt eldrivna gaffeltruckar och andra fordon för lager och transport.

Fabriken ska byggas på Volvoområdet på Hisingen i Göteborg. Den ska stå klar i år och i ett första skede nå en produktionskapacitet på närmare 500 MWh per år. Här ska företaget tillverkar batteripaket – alltså inte själva battericellerna – med sikte på industrifordon, men också annat.

Vad fabriken kommer att kosta är inte officiellt, men satsningen ska finansieras med lån från huvudägare och banker. Företagets största ägare är det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform följt av investmentbolaget Pegroco Invest.

Alelion försäljning steg mycket kraftigt under förra året. För perioden januari till september ökade nettoomsättningen till 105,7 miljoner kronor från 25,8 miljoner kronor året innan. Rörelseresultatet blev negativt, -21,3 miljoner kronor, vilket kan jämföras med året innan då det stannade på -11,6 miljoner kronor. Företaget led under fjolåret av att flaskhalsar i produktionen ökade kostnaderna.

Fabriken som nu ska byggas kommer att vara högautomatiserad, men samtidigt flexibel.

– Tack vare den flexibla produktionsmodellen kan fabriken hantera både dagens och framtida batteritekniker, vilket är en stor fördel på en marknad som kännetecknas av snabb teknisk utveckling, säger Daniel Troedsson, vd för Alelion Energy Systems, i ett pressmeddelande.

Batteritillverkaren är noterad på småbolagsbörsen First North.

 

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)