JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyfritt på allas läppar
Blyfrihet inom elektronikindustrin är något som roar, eller kanske snarare oroar, många just nu. Electronica var inget undantag.
Vägen till blyfri elektronikproduktion och överensstämmelse med EUs RoHS-direktiv blir inte bekymmersfri.

- Vi är inte så oroade över halvledarföretagen. De flesta kommer att ha blyfria komponenter framme i tid. Däremot arbetar vi med många små och medelstora kunder som inte är medvetna om vad som behöver göras, säger Steve Martson på Flextronics.

Halvledarföretagen National Semiconductor, Linear Technology, ST Microelectronics, Freescale och Texas Instruments menar alla att de ligger väli linje med vad som måste göras till 1 juli år 2006 då RoHS-direktivet börjar gälla.

- Vi skeppar redan blyfria komponenter och kommer att ha konverterat alla våra produkter till mitten av nästa år, säger David Bell, chef för Linear Technology.

Många är inte beredda

Enligt en studie av analysföretaget Technology Forecasters planerar hela 42 procent av komponenttillverkarna att inte ändra artikelnumret på sina blyfria komponenter, vilket är oroande.

Men det gäller varken Linear, hävdar David Bell, eller National Semiconductor.

- Vi markerar tydligt om en komponent är blyfri eller ej. Utmaningen nu är inte att ta fram blyfria produkter, utan istället att jobba med distributörerna, säger Suneil Parulekar, chef för analoga produkter på National Semiconductor.

Företag från vissa länder, som Japan, är mycket väl förberedda, och andra är på god väg i sitt arbete. Men känslan är ändå att många företag i de flesta länder ignorerar eller inte förstår kravet på blyfrihet. Faktum är att många tror att en övergångsperiod på tre år inte alls är nog för att konvertera hela elektronikindustrin i världen.

- Det finns ett stort ekonomiskt problem här, säger Jochen Lutz, logistikansvarig på Arrow Europe.

- När behöver våra kunder verkligen blyfritt? När ska vi börja lagra och vad gör vi med lager som inte går att sälja?

Samtidigt har ingen ännu svar på de mest grundläggande frågorna: Vad är och vad är inte blyfritt? Och vem ska betala för kalaset?

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)