JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Johan Börje ser sitt företag vinna mot Intel
Johan Börje hade kommit en bit på karriären som diplomat när han bytte spår och började på Ericsson. Idag är han vd för Xelerated. Men han tror inte att det är hans diplomatiska talanger som gjort att det svenska företaget fortsätter att få riskkapital i en tid när andra misslyckas, och vinner affärer i direkt konkurrens mot Intel. Snarare beror det på att företaget har en teknik som är överlägsen på en marknad som växer: stadsnät för Ethernet.
Johan Börje

studerade industriell ekonomi i Linköping 1984-1987. Det fjärde året läste han på Cranfield Institute of Technology i England.

- Sedan gjorde jag en omväg i karriären. Jag fick en praktiktjänst på EFTA-sekretariatet och blev generalsekreterarens assistent när EES-avtalet förhandlades fram. En riktig diplomatkarriär.

Han hoppade dock tillbaka till företagsvärlden 1995, när han började på Ericsson Corporate Technology. Han var med om att få in Ericsson på den belgiska marknaden, och sålde dess första router. Efter det arbetade han med att marknadsföra mobil IP, både externt och internt inom Ericsson.

Johan Börje blev rekryterad till Xelerated som vd i början av 2001, medan företaget fortfarande var i tidig startupfas.
För den som inte följt Xelerateds utveckling i detalj kanske det kommer som en överraskning. Xelerateds nätverksprocessor baserar sig på en unik arkitektur där datapaketen klockas igenom en lång rad processfunktioner i linjehastighet. Med sin överlägsna prestanda på 40 Gbit/s skulle den konkurrera om de verkligt kraftfulla tillämpning-arna i stamnäten. Stads-Ethernet, däremot är en lågprislösning för små och mellanstora operatörer.

- På höjden av bubblan skulle näten bara bli större och snabbare. I stamnäten hanterar man bara de lägre nivåerna i nätprotokollen, men det gör man i stadsnäten också. Och det är det segmentet som är det mest växande de närmaste 10-15 åren. Därför har vi ändrat fokus, berättar Johan Börje.

Deras senaste krets, X11, är därför specialdesignad för att hante-ra 24 gigabit Ethernetförbindelser. Kretsens höga kapacitet gör att man behöver färre kretsar i Ethernetväxeln och spar pengar och energi. En lågkostnadslösning.

- Vår teknik är väldigt effektiv för det här segmentet, och vi slår Intel i affär efter affär nu. Intels motsvarande krets är dyrare med onödig funktionalitet, så de har börjat positionera om sig mot servicenät och mobila nät.

Hellre 10 stora kunder

I dag har Xelerated sju kunder och ligger i slutförhandling med en handfull till. Xelerateds strategi är enligt Johan Börje att ha 10-12 stora kunder snarare än ett 60-tal småkunder. När produktionen är i full gång och företaget ska gå med vinst kring 2007-2008 räknar han med en volym kring 100 000 kretsar om året.

- Men vi har kunder som säger att de vill ha 20 000-25 000 kretsar, så det kan bli väsentligt mer.

Johan Börje anser att företagets avtal med Infineon har stor betydelse för Xelerateds framtid. Avtalet innebär dels att man får tillgång till Infineons säljkanaler, dels att Infineon får vissa produktionsrättigheter om det skulle gå illa. Kunderna kan med andra ord lita på att det går att få kretsar även om Xelerated skulle försvinna.

- Vi talade med en kund första kvartalet 2004, men det blev inget då. Nu ringde de upp härom veckan och ville ha kretsar i november. De hade hört surret och kände sig tryggare med oss nu. I dag är vi ett starkare kort än vad vi var första kvartalet.

Johan Börje gör ingen hemlighet av att Xelerated kommer att behöva mer kapital innan det når break-even. Men han känner sig trygg med ägarnas stöd. Litet skakigare var det förra året, då man var tvungen att dra ner personalen från 54 till 37 personer. Det var här någonstans man släppte stamnätet och satsade på stadsnäten i stället. Man lade också ned sin quality of service-hanteringskrets för att få pengarna att räcka.

- Det var ett svårt men mycket bra beslut. Hade vi inte gjort det är det inte säkert att vi hade klarat oss.

Johan Börje tänker fortsätta som vd för Xelerated under överskådlig tid.

- Jag tycker att det är ett ofantligt roligt jobb. Målet just nu är att ta oss till 2006 när kassaflödet vänds. Då är det dags att planera nästa steg. Vi har förstås redan idéer, men det är för tidigt att tala om det nu.

Han är dock inte helt främmande för att prata om utvecklingspotentialen för deras teknik.

- Snabbare vill vi inte bli, men om vi fick plats med dubbelt så mycket... En typisk Gigabit Ethernetväxel har 48 portar. I dag krävs det två av våra kretsar till den. Det är klart att om man kan klara sig med en krets är det ännu bättre.

Han ser också att man kan optimera kretsarna för andra tilllämpningar, till exempel DSLAM (koncentratorer för bredband via xDSL), där funktionerna som efterfrågas ser litet annorlunda ut.

- Säkert är att vi är här för att bli världsledande på nätverksprocessorer för metro-Ethernet. Vi är redan på god väg.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)