JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx slår tillbaka mot halvfabrikaten
Med den andra generationen av Easypath breddar Xilinx sitt försvar mot företag som erbjuder halvfabrikat, så kallade structured asics.
Att marknaden för programmerbar logik stadigt växer har lockat allt fler aktörer. Men få ger sig in i direkt kamp med duon Xilinx-Altera. Istället satsar utmanarna på halvfabrikat. I halvfabrikaten är ett antal av ledarlagren prefabricerade vilket minskar flexibiliteten men också sänker totalkostnaden. Det finns dock alltid en startavgift men kretsarna blir å andra sidan billigare och strömsnålare, två tilltalande egenskaper för volymprodukter.


Uppenbarligen har utmanarna skördat framgångar för nu biter Xilinx tillbaka med en andra generation av Easypath. Med Easypath utlovar Xilinx ett pris som är 30 till 80 procent lägre jämfört med listpriserna för vanliga FPGA:er. Totalt erbjuder Xilinx 28 modeller i Easypath med 17 000 till 200 000 logikceller i de tre familjerna Spartan-3, Virtex-II och Virtex-4.


Det finns såklar en hake. Startkostnaden ligger på 75 000 dollar och volymerna bör ligga på åtminstone 50 000 kretsar per år för att det ska bli lönsamt. Å andra sidan sker ingen konvertering så man kan vara säker på att konstruktionerna uppför sig på exakt samma sätt som i vanliga FPGA:er.


För Easypath är inget annat än defekta FPGA-kretsar som tidigare kasserats. Men de flesta konstruktioner utnyttjar inte hela kretsytan så genom att testa på ett listigt sätt kan Xilinx avgöra om de annars defekta kretsarna fungerar för en viss konstruktion eller inte. Det tar åtta veckor för Xilinx att utveckla testvektorerna. Men eftersom det finns fel på kretsen kan man inte ändra konstruktionen hur som helst, det kan man å andra sidan inte med halvfabrikat heller.


I Easypath tillåter dock Xilinx att man ändrar på in- och utgångar liksom i tabeller (lookup tables). Själva routingen måstevara intakt.


Easypath för Virtex-II och Virtex-II Pro är redan i produktion medan produktion av Easypath för Spartan-3 ochVirtex-4 börjar i mitten av nästa år.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)