JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortsatt stark tillväxt för signalprocessorer
Marknaden för signalprocessorer växer cirka fem procentenheter mer än den totala halvledarmarknaden i år. Det visar statistik från analysföretaget Forward Concepts.
När årets tredje kvartal nu summerats visar det sig försäljning låg på samma nivå som andra kvartalet, vilket omsatte 1,97 miljarder dollar. Forward Concepts spår att även det fjärde kvartalet kommer att ligga på ungefär samma nivå vilket leder till att tillväxten i år landar runt 30 procent. Det är cirka 5 procentenheter över tillväxten för den totala halvledarmarknaden och innebär att DSP-marknaden är värd knappt åtta miljarder dollar i år.

För åren fram till 2008 spår Forward Concepts en årlig tillväxt på 23,2 procent vilket leder till att marknaden spås vara värd lite drygt 17 miljader dollar år 2008.

Det genomsnittliga försäljningspriset för en DSP fortsätter dock att falla. I år förväntas prisfallet bli blygsamma 1,1 procent och snittpriset landar på 5,70 dollar. Det är ett mindre fall än i fjol då snittpriset pressades med 15,7 procent.

Det som bromsat prisfallet är att signalprocessorerna får allt fler funktioner, de får allt mer inbyggt minne och allt fler periferifunktioner.

De flesta känner säkert till att hjärnan i en mobiltelefon utgörs av en signalprocessor och att minnet stadigt växer i storlek. Mindre känt är nog att radion och de analoga funktionerna fortfarande kostar en betydande slant för mobiltelefontillverkarna.

Om man bortser från minneskretsarna tar de analoga komponenterna den största delen av halvledarbudgeten. De står för 40 procent av utgifterna vilket är mer än signalprocessorernas 35,7 procent. På tredje plats kommer CMOS-logik med 23,3 procent. I den senare kategorin ingår bland annat asicar. Och eftersom det sitter en del DSP-kärnor i asicarna är värdet av signalprocessorerna större än 35,7 procent, även om det inte går att ge någon exakt siffra.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)