JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acte och Chipcon satsar på Zigbee
Tror på 5 miljoner kretsar nästa år

Norska Chipcon är bland de första att lansera ett komplett utvecklingspaket för korthållsradiotekniken Zigbee. Demonstrationerna i distributören Actes monter drog stor publik.
Zigbee kan sägas vara Bluetooths lillebror. Ännu enklare, lägre datahastighet, billigare kretsar och så liten strömförbrukning att en radio ska klara sig i åratal på ett batteri. Tekniken saknar trots det inte subtila finesser, till exempel kan två enheter utom räckhåll för varandra kommunicera via en tredje enhet som routar trafiken.

Zigbee är tänkt att användas främst i leksaker och hemautomation, men även industritillämpningar där man tidigare använt egenutvecklade protokoll för korthållsradio kan komma på tal.

- Folk frågar ibland vad som blir den "killer app" som får Zigbee att slå igenom. Men det finns ingen enskild - Zigbee har så många användningsområden, säger Svein Vetti på Chipcon.

Har sålt 250 000 kretsar
Chipcon är bland de första att erbjuda ett komplett utvecklingspaket för Zigbee, inklusive testplattform, programvarustack och färdiga användarprofiler. Än finns det inga produkter ute på marknaden som använder Zigbee, men Chipcon har redan sålt 250 000 kretsar, bara till förserier och utvärdering. Uppskattningen för hur många Zigbeekretsar som kommer att säljas nästa år varierar vilt, men fem miljoner är en inte allt för vågad gissning.

Chipcons Zigbee-kretsar uppfyller och överträffar Zigbee-konsortiets specifikationer. Till exempel finns det inget krav i standarden att bredvidliggande kanaler ska undertryckas för att minska störningar. Det gör Chipcons krets ändå. Räckvidden blir också bättre än standarden, eftersom sändaren har högre sändstyrka och mottagaren högre känslighet i företagets lösning.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)