JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett riktigt internationellt jippo
Så är det snart dags igen. På tisdag i nästa vecka slår Electronica i München återigen upp portarna. I år är det exakt 40 år sedan mässan hade urpremiär och idag är den klassad som världen största elektronikmässa.
Electronica har en säreget stark ställning bland världens elektronikföretag, tycks det. "Här är rätt plats att vara för att träffa rätt personer på kort tid", är en uppfattning som genomsyrar många utställare. Och när den amerikanska mässan Wes-con - som tidigare har haft samma attraktionskraft som Electronica - tappat fotfästet är känslan snarare att Electronica tar ytterligare ett kliv framåt i år.

Varför? Jo, för det första kan man konstatera att elektronikjättar som Texas Instruments, Philips Semiconductor och Freescale (fd Motorola Semiconductor) återigen gör entré på mässgolvat, efter att ha ansett att det inte var mödan värt med egna montrar förra gången det begav sig.

Roar man sig dessutom med att skärskåda statistiken från förra mässtillfället visar det sig att Electronica faktiskt blev mer internationell från år 2000 till 2002.

Visserligen minskade antalet besökare med knappt 6 000, till drygt 77 000. Men det var inte världen som svek mässan, utan tyskarna. 10 000 färre tyskar besökte mässan, samtidigt som 4 000 fler kom från utlandet. Antalet utställare höll sig däremot ganska konstant men även här var trenden färre tyskar och fler från utlandet. Statistiken visar faktiskt att drygt 11 procent fler länder var representerade bland utställarna år 2002, jämfört med år 2000.

Faktum kvarstår alltså. Den tyska showen är stark och förväntningarna på årets mässupplaga är stor. Inte minst mina egna. Det ska bli spännande att återse mässan, fascineras av ny teknik, träffa nya och gamla ansikten och - när mässan väl är över - återigen dyka ner i mässstatistiken.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)