JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krympande Flextronics forsätter blöda
När det svenska bokslutet för världens största kontraktstillverkare nu är offentligt står det klart att företaget fortsätter att krympa och att förlusterna växer.
För det brutna räkenskapsåret som slutade den sista mars 2004 förlorade Flextronics International Sweden 612 miljoner kronor på kontraktstillverkningen i Sverige. Omsättning sjönk till 2098 miljoner kronor.
Företaget förlorade alltså 29 kronor på varje såld hundralapp.

Under de senaste fyra åren har Flextronics gjort en samlad förlust på lite drygt två miljarder kronor på den svenska kontraktstillverkningen samtidigt som omsättningen sjunkit från 8,5 miljarder kronor år 2000 till 2,1 miljarder kronor i år.

- Vi följer amerikanska bokföringsprinciper vilket innebär att vissa kostnader inte kan tas upp som omstruktureringskostnader utan går på driftsresultatet, säger företagets vd Glenn Svedberg.

En del av förlusterna i det senaste bokslutet kan därför hänföras till Visbyfabriken som avvecklades under fjolåret. En annan händelse som tynger är den kraftiga bantningen av verksamheten i Linköping.
Ytterligare en förklaring till förlusten är de höga finansiella kostnaderna.

- Vi är en global koncern och det finns interna finansiella strömmar som drar ned resultatet i Sverige.

Men hur verksamheten på fabrikerna i Karlskrona, Västerås, Malmö och Linköping går vill Glenn Svedberg inte kommentera.

- Ur ett driftsperspektiv har vi sett en stabilisering. Vi har fått rätsida på verksamheten och kapaciteten är hyggligt i balans med efterfrågan.

- Jag kan tyvärr inte vara mer specifik än så, säger han.

Sedan Flextronics tog över Ericssons och ABB:s kretskortsfabriker har verksamheten styrts om från volymproduktion till förserier och mindre volymer.

- Vi har faktiskt lite volymproduktion kvar. Det är fortfarande konkurrenskraftigt att tillverka i Sverige när materialkostnaderna är höga.

Flextronics har också vuxit på utvecklingssidan genom förvärven av Bluelabs och Intenna.

- Ungefär fyrahundrafemtio av våra tvåtusen anställda arbetar med produktutveckling, säger Glenn Svedberg.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)