JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Uppstartsföretaget Gyrfalcon i San Jose har bara ett år på nacken, men har redan vunnit plats i mobiltelefoner, säkerhetskameror och maskiner för industriell automation. Det första chipet är skräddarsytt för en specik klass av artificiella neuronnät vilket resulterat i imponerande prestanda.

Den stora trenden inom systemkretsar är att stoppa in ett litet block som gör inferenser i artificiella neuronnät. För den som hamnat på efterkälken är företag som Gyrfalcon räddaren i nöden. Företaget har ett färdigt acceleratorchip som du kan montera in vid sidan av din befintliga systemkrets.

Chipet heter Lightspeeur. Den första modellen heter SPR2801, tillverkas i 28 nm och ryms i en kapsel som mäter 7x7 mm. 

Den ska leverera inte mindre än 9,3 biljoner operation per sekund per watt. Det är på papperet överlägset Arms nylanserade kärna ML, som bara levererar bara 3 biljoner Tops/s/W

Förklaringen kan vara att SPR2801 är specialsydd för en specifik neuonnätstopologi kallad faltningsnät (convolutional networks). Sådana används inom bland annat bildigenkänning. Modellen föddes på 80-talet och är inspirerad av syncentrums hierarkiska uppbyggnad i en biologisk hjärna.

Gyrfalcon använder konstruktioner som grundaren Lin Yang tog fram i samband med sin doktorsarbete på UC Berkeley 1988. 

Det har gått undan för företaget. Det fick sin första finansiering i februari av 2017, verifierade en FPGA-variant av sitt chip i april och fick ett första provexemplar tillbaka från TSMC i september.

I december annonserades den första kunden, japanska Socionext, som ska använda den i en plattform för videoanalys. Den ska i sin tur användas av turkiska Bilkon, som i mars kommer att erbjuda övervakningssystem på plattformen.

I juni ska det komma en andra produktgeneration med mer prestanda och i slutet av året en hel familj chips. En annan plan är att ta fram ännu mer specifikt skräddarsydda chips med ännu lägre strömförbrukning.

Allt detta med bara 41 anställda.

En av de fem största mobiltillverkarna adderar just nu SPR2801 till ett kretskort som kommer att användas i en kommande kraftfull mobiltelefon. Ett kinesiskt försäkringsbolag konstruerar in chipet i en övervakningskamera. Och en stålproducent i Shangahi ska använda det i ett system för visuell inspektion.

QuickLogic utvärderar chipet för användning i en lågenergisensorhubb som ska väcka elektronik via magiska ord – på det viset kan exempelvis röstassistenter som Alexa gå på sparlåga.

Vill du testa tekniken idag finns ett PCI Express-kort laddat med några standardnät.

Gyrfalcon har en tung konkurrent i form av Movidius – numera Intels egendom – som släppte ett AI-chip kallat Myriad X i höstas.

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)