JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Delphi ger Volvo ögon

Delphi ger Volvo ögon

Amerikanska Delphi ska leverera ett kombinerat kamera- och radarsystem till 2014 års Volvomodeller. Den här typen av system är nödvändiga för att rankas högt i den senaste versionen av Euro NCAP, det europeiska bedömningssystemet för hur säkra bilarna är.
Delphis system, som döpts till RaCam, monteras på insidan av framrutan ihop med backspegeln. Det innehåller en radar och en kamera plus en processor som kan tolka informationen.

Rena kamerasystem fungerar så klart bäst i dagsljus men ”ser” ungefär lika bra som du själv i mörker, det vill säga de objekt som är belysta av bilen eller gatljuset.

Radarsensorer är väldigt bra på att detektera avstånd till objekt men är sämre på att klassificera dem, bland annat har de svårt att avgöra om ett eko kommer från en människa eller en vägskylt.

Genom att kombinera de två systemen blir det enklare att tolka data och fatta beslut som sedan ligger till grund för funktioner som intelligent farthållning även när det går lite fortare, för kollisionsvarning, varning för filbyte, automatisk inbromsning för att undvika kollisioner, för att upptäcka både fotgängare och cyklister men även för att styra strålkastarna och läsa av trafikskyltar.

Systemet har utvecklats i Tyskland och i USA.

Delphis konkurrent Autoliv har ett utvecklingscenter i Linköping för aktiv säkerhet inklusive kamera- och IR-system. Läs en längre artikel om Autoliv här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)