JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ta Teslas tubtåg i ljudets hastighet

Ta Teslas tubtåg i ljudets hastighet

Tesla Motors-grundaren Elon Musk har dammat av gamla science fiction-idéer och lanserat en idé med ett ”tubtåg” där passagerarna färdas i 1 200 kilometer i timmen. Hyperloop heter konceptet.
Elon Musk skriver i sin blogg att han blev grymt besviken när planerna på Kaliforniens nya höghastighetståg  presenterades.

Hastigheten blir inte mer än 350 kilometer i timmen och kostnaderna ramlar iväg upp mot 400 miljarder kronor.

Enligt Elon Musk blir det ett av världens långsammaste höghastighetståg och det dyraste höghastighetsprojektet räknat i kostnad med mil.

- Är detta verkligen skapat i Kalifornien, regionen som gjort så fantastiska saker som att indexera hela världens kunskap och placerat vetenskapliga farkoster på Mars?, skriver Elon Musk.

I stället lägger han fram ett förslag som har sin förebild i gamla science fiction-äventyr – en farkost som susar fram i näst intill lufttomma rör högt över marken i farter nära ljudhastigheten. Allting drivs av solenergi från solceller placerade på rören.

Han kallar sitt koncept Hyperloop och menar att det bara kostar en bråkdel av vad en traditionell höghastighetsbana kostar.

Hyperloop passar för transporter mellan platser som kan ligga upp till 150 mil från varandra. Ska man åka längre passar överljudsplan bättre.

Han tänker inte själv engagera sig i Hyperloop men skriver att han publicerar designen och hoppas att andra kan komma med idéer som förbättrar projektet.

Läs Elon Musks blogg här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)