JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM sätter turbo på solcellerna

IBM sätter turbo på solcellerna

Med ett forskningsbidrag på 2,4 miljoner dollar ska ett forskarteam från IBM, Airlight, ETH och Interstate University utveckla gigantiska solparaboler med flerlagerssolceller för att utnyttja upp till 80 procent av inkommande strålning.
Systemet kallas HCPVT, High Concentration Photovoltaic Thermal, och består av en mängd spegelfasetter i en gigantisk parabol.

Speglarna ligger alltid i den mest fördelaktiga vinkeln mot solen och skickar koncentrerat solljus till solcellerna, så kallade multi-junction-chip med halvledarmaterial lagt i flera lager ovanpå varandra.

De olika halvledarmaterialen fångar upp olika våglängder i ljuset och sätter på så vis turbo på energiomvandlingen i cellen.

Hela parabolen som består av hundratals små solceller beräknas leverera en effekt på 25 kW, skriver IBM i ett pressmeddelande. (Länk)

Det är tänkt att systemet ska kunna byggas där hållbar energi, dricksvatten och sval luft är en bristvara till en kostnad som bara är en tredjedel av dagens jämförbara system.

Världsrekordet för en triple-junction-solcell är just nu 44 procent verkningsgrad men forskare vid Naval Research Laboratory och Imperioal College of London prövar med ännu fler lager och räknar med att komma över 50 procents verkningsgrad.

Vanliga kiselsolceller kommer upp i 25 procents verkningsgrad och tunnfilmssolceller under 10 procent. Tunnfilmssolceller är dock väsentligt billigare att tillverka, vilket kompenserar för en sämre verkningsgrad.

Just nu sätter forskarteamet från IBM Research, Airlight Energy, ETH Zürich och Interstate University of Applied Scineces Buchs upp en prototyp av en HCPVT-parabol.

Se en video om detta här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)