JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ovanligt många batteribyten i Dreamliner

Ovanligt många batteribyten i Dreamliner

Redan före de två batteribränderna i nya Boeing 787 Dreamliner i januari har flera flygbolag tvingats byta ut de förinstallerade litiumbatterierna mot nya. Och ännu vet inte haveriutredarna varför batterierna brann.
Affärstidningen Wall Street Journal rapporterar att flera flygbolag som flyger Boeings nya 787 Dreamliner redan har tvingats byta ut förinstallerade litiumbatterier som inte hållit laddningen.

Batteriproblemen gäller sju plan i olika flygbolag.

Totalt uppges 160 batteripaket har bytts mot nya. Alla utom tio av dessa batterier används för att starta motorerna.

Undersökningarna av de utbytta batterierna visar inga indikationer på att de skulle varit överhettade och att det funnits risk för brand. Snarare tvärtom, att de inte kunnat hålla tillräcklig laddning.

Samtidigt pågår undersökningar både i Japan och USA av de batterier som överhettades och orsakade en brand ombord på en parkerad Boeing 787 Dreamliner i Boston den 7 januari och resulterade i rökutveckling i det plan som tvingades nödlanda i Japan veckan därpå.

Varken den amerikanska eller den japanska flygsäkerhetsmyndigheten har ännu hittat felet. I ett pressmeddelande uppger den amerikanska myndigheten NTSB att man nu koncentrerar sig på undersökningar där man tar hjälp av mikroskop och kemiska analyser av de delar som drabbats av kortslutning och värmeskador.

I morgon fredag den 1 februari har man aviserat en ny rapport från undersökningarna.

Några officiella uttalanden från den japanska batteritillverkaren GS Yuasa har inte publicerats. Det senaste pressmeddelandet på företagets hemsida är daterat den 10 januari.

Flygsäkerhetsmyndigheter världen över stoppade alla flygningar med de 50 Dreamlinerplan som hittills har tagits i trafik. Innan felet är funnet och åtgärdat får planen inte lämna marken – Boeing får inte ens göra testflygningar.

Boeing har order på fler än 800 Dreamlinerplan från 57 flygbolag över hela världen. En av kunderna är Norwegian, som beställt åtta plan. (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)