JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu är USA:s batterier kinesiska

Nu är USA:s batterier kinesiska

Det amerikanska batteriföretaget A123 Systems Inc är nu helägt av den kinesiska komponenttillverkaren Wanxiang. Även batteriföretaget Boston Power, startat av den svenska kemidoktorn Christina Lampe-Önnerud, är Kinaägt.
I förrgår godkände den amerikanska myndigheten Committee on Foreign Investmend in the Unitet States CFIUS Wanxiangs köp av A123.

I affären ingår de tre amerikanska batterifabrikerna i Michigan, Massachusetts, Missouri och fabriken i Kina, alla produkter, all teknik och alla kundkontrakt. Även ägarandelen i Shanghai Advanced Traction Battery Systems ingår.

Däremot ingår inte den militära delen av A123:s verksamhet. Den är köpt av Navita Systems LLC.

Se den officiella informationen här. (länk)

A123 har stöttats av det amerikanska energidepartementet och har varit flaggskeppet i den amerikanska regeringens satsning på modern batteriproduktion.

A123 gick till börsen hösten 2009 och var då ett av de hetaste gröna teknikbolagen på USA-börsen och aktiekursen fördubblades på kort tid.

Men kostnaderna i batteritillverkningen har varit större än vad man kunnat ta ut i pris på marknaden. Enligt den amerikanska analysfirman Dougherty har A123 kostnader på 1,57 dollar för varje dollar som man får i intäkter.

Ett stort slag för A123 kom i våras när den omskrivna eldrivna lyxbilen Fisker Karma fick batteriproblem. Batteripaketet som inte höll måttet var tillverkat i Michiganfabriken. Däremot var det inga fel på A123-batterierna från den kinesiska fabriken.

Sedan drygt ett år tillbaka är också batteriföretaget Boston Power kinesiskt. Boston Power startades 2005 av den svenska kemidoktorn Christina Lampe Önnerud och hennes man Per Önnerud, också han doktor i oorganisk kemi från Uppsala universitet.

Boston Power fick inte motsvarande stöd från det amerikanska energidepartementet som A123 fick och valde då att knyta kontakter med Kina. Det kinesiska investmentbolaget GSR Ventures gick in med pengar och blev största ägare i Boston Power hösten 2011.

Boston Power byggde då en batterifabrik utanför Shanghai, förberedde en flytt av huvudkontoret från Boston till Peking och tillsatte en kinesisk företagsledning.

Christina Lampe Önnerud är nu helt borta från företaget och har startat om på ny kula i sitt nya bolag CLO Team.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)