JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cybaero ”köper” helikopterfabrik

Cybaero ”köper” helikopterfabrik

Linköpingsföretaget Cybaero har skrivit avtal med kontraktstillverkaren Partnertech i Åtvidaberg om tillverkning av Cybaeros obemannade spaningshelikopter Apid 60.
– Vi tar nu ett ett rejält kliv mot industriell tillverkning och ”köper” en nyckelfärdig fabrik av Partnertech. Skulle vi byggt upp en egen stor produktionskapacitet skulle det kostat flera tiotals miljoner kronor. Nu går vi till ett dukat bord, säger Cybaeros vd Leif Erlandsson till Elektroniktidningen.

Bakom beslutet att säkra tillverkningskapacitet ligger utsikterna om stora affärer med den amerikanska försvarsmakten.

Cybaero fick förra året en av världens största tillverkare av små, obemannade spaningsplan, amerikanska Aerovironment, som partner och beställare.

Aerovironment är med i en stor offentlig upphandling i USA, värd 1 miljard dollar under fem år. Skulle Aerovironment ta hem kontraktet får det direkt återverkningar på Cybaero.

– Vi är nu på väg in i en industriell fas av vår verksamhet. Vi står inför snabbt ökande volymer som en följd av samarbetet med Aerovironment, säger Leif Erlandsson.

Aerovironment tog förra året kontakt med Cybaero för att diskutera ett samarbete och delägarskap. Man köpte två stycken Apid 60-system för test i USA och beställde ytterligare tre helikoptrar.

Samtidigt gick Aerovironment in med 20 miljoner kronor i ett konvertibelt förlagslån i Cybaero. Lånet löper på fem år med fem procents ränta, men kan när som helst omvandlas till aktier. Om Aerovironment väljer att konvertera lånet till aktier blir man 30-procentig ägare i Cybaero.

Totalt satsar Aerovironment 30 miljoner kronor i Cybaero i kapital och leveranser.

- Aerovironment kommer att använda Apid 60 i de uav-system som man kommer att sälja till USA:s försvarsmakt och till andra statliga och privata kunder i USA, men även till andra kunder på strategiskt viktiga marknader, säger Leif Erlandsson.

Aerovironment har specialiserat sig på riktigt små obemannade plan och får nu en en större, så kallad taktisk UAV i sin produktportfölj.

Svenska försvaret köpte i våras två av Aerovironments mini-uav-system - Wasp och Puma.

I försvarets böcker heter de Svalan (UAV05A) och Korpen UAV05B. Både Svalan och Korpen ska ersätta det nuvarande lilla spaningsplanet Falken (UAV02) som internationellt heter Skylark.

Svalan väger bara ett halvt kilo, kan vara i luften 45 minuter och flyga 5 kilometer från operatören på marken.

Korpen väger 6 kilo och kan vara i luften 2 timmar och flyga 15 kilometer.

Apid 60 är betydligt tyngre. Den väger 130 kilo tom och 180 kilo med full last och bränsle. Toppfarten är 150 kilometer i timmen och den kan vara i luften upp till åtta timmar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)