JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bli bättre bilförare med mobilen

Bli bättre bilförare med mobilen

Mobiltelefonen borde ses som en förlängning av bilens instrumentbräda. Det menar Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som varit med och skapat en mobil-app för säkrare och effektivare bilkörning.
– Numera bär folk omkring på en avancerad signalbehandlingsplattform som bland annat kan användas för effektivare och säkrare bilkörning.

Uttalandet kommer från Peter Händel, professor på KTH, som tycks gilla att forska med fokus på säkrare biltrafik. Så sent som för tre år sedan fick han motta Älgskadefondsföreningens pris Guld-Älgen efter att i sin forskning lagt grunden till ett system för värmekameror som kan bidra till att minska antalet viltolyckor i trafiken.

Nu har Peter Händels forskarteam tagit fasta på att dagens smartmobiler mycket väl kan användas på ett positivt sätt i trafiken. Gruppen har skapat en mobil-app i form av ett bildspel som utgående från data från sensorer såsom GPS, kamera, accelerometrar och gyroskop uppmuntrar förare att köra säkrare och miljövänligare.

Spelet beräknar hastighet och acceleration liksom bränsleförbrukning, vägens höjdprofil och motorns varvtal. Under körningen bedömer spelet både hur miljövänligt och säkert föraren tar sig fram.

– Spelet går ut på att tänka framåt, och förare som planerar sin körning kör automatiskt mer säkert, säger Peter Händel.

Samtidigt påpekar han att 15 till 20 procent av bränsleförbrukningen kan sparas in genom miljövänlig körning.

Appen som utvecklats av KTH finns inte som produkt, däremot ser KTH-teamet gärna att liknande färdigpaketerade appar kan laddas ner till mobiler i framtiden. Samtidigt menar forskarna att biltillverkarna måste ta höjd för detta och utformar bilens instrumentbräda på ett mer modernt sätt.

– Det skulle räcka med hastighetsmätare, varvräknare och bensinmätare, vid sidan av smartphonen. Olje- och vattentemperaturen var exempelvis intressanta för 50 år sedan, men i dag är det ju helt onyttig information, hävdar Peter Händel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)