JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cybaero gör demo till flygjätte

Cybaero gör demo till flygjätte

Linköpingsföretaget Cybaero har fått i uppdrag att utveckla ytterligare en autonom helikopterprototyp åt Cassidian, som är den tyska flygjätten EADS:s säkerhetsdivision. Systemet ska fungera som flygande demonstrations- och testplattform i arbetet med att utveckla den nya farkosten Alca, en helikopter i 300 kg-klassen.
Svenska Cybaero utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar för övervakningsuppdrag. Den färska beställningen från tyska Cassidian innebär att det svenska företaget ska leda en ny fas i utvecklingssamarbetet kring nästa generation större obemannade helikoptrar.

 Fakta
APID 60 är en autonom förarlös helikopter utvecklad av Cybaero. Den är designad för att bära laster på upp till cirka 20 kg och har en högsta tillåten startvikt på 160 kg. Med hjälp av en tröghetsnavigeringssensor, en GPS-mottagare och andra sensorer håller styrsystemet helikoptern stabil i luften och navigerar enligt operatörens kommandon. Styrsystemet tar även hand om starter och landningar.
Redan i fjol skrev Cybaero och Cassidian ett första samarbetsavtal. I höstas levererade svenskarna den första demo- och testplattform baserad på den egenutvecklade helikoptern APID 60.

– Nu har vi arbetat intensivt med att ta ytterligare ett steg i samarbetet och kommer denna gång att leverera en starkt modifierad APID 60 till Cassidian. Helikoptern kommer att användas för att testa ett antal unika komponenter och funktioner som skall finnas i den nya helikoptern, säger Cybaeros, vd Leif Erlandsson, i ett pressmeddelande.

Cybaero bildades 2003, men grunden till verksamheten lades redan 1992 genom ett forskningsprojekt som bedrevs i samarbete mellan Linköpings universitet och nuvarande FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). Företaget har cirka 15 anställda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)