JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett chip kollar EKG och andning

Ett chip kollar EKG och andning

Bärbara medicinska prylar, enkla att använda även i hemmet, är en stark trend. Nu släpper Texas Instruments vad man påstår är världens första analoga front-end-chip som både kan mäta hjärtaktiviteten och andningen hos en person.
För precis ett år sedan lanserade Texas Instruments en första krets ämnad att användas i bärbar EKG-utrustning. Kretsen, ADS1298, har 24 bitars upplösning och åtta kanaler som var och en förbrukar 1 mW, vilket TI hävdar är upp till 95 procent mindre än vad en diskret lösning kräver.

– Nu adderar vi en funktion som gör att vi även kan mäta andningen hos en person. Det är världens första krets i sitt slag, säger Matthias Feuler på Texas Instruments.

Nykomlingen kallad ADS1298R, där R står för respiration, mäter alltså både EKG och andningen hos den som övervakas. Hjärtats aktivitet och andningen är tajt sammankopplade, vilket är anledningen till att man vill kunna mäta båda funktionerna för att kunna göra en korrekt analys av läget i varje situation.

– Vi mäter andningen genom att stoppa in en liten ström i kroppen och mäta impedansen. När man andas ändras impedansen, förklarar Matthias Feuler.

Effektförbrukningen per kanal har skruvats ner en aning jämfört med föregångaren som släpptes för ett år sedan. Varje kanal drar nu 750 µW.

Jämfört med en diskret lösning minskar antal nödvändiga komponenter när ADS1298R används med 97 procent, enligt TI. Fast man kan fråga sig varför TI jämför med en fullt diskret lösning, eftersom förmodligen nästan ingen skulle använda det i en verklig produkt idag. Intressantare vore det att veta hur TI:s produkt står sig mot konkurrenter som Analog Devices.
 
ADS1298R finns tillgänglig i en 8x8 mm BGA, men går också att få i en variant med sex kanaler, ADS1296R, eller fyra kanaler, ADS1294R. En utvecklingsplattform finns också att få för den nya kretsfamiljen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)